P-IRIS-–-održan-prvi-sastanak-u-Norveškoj

P-IRIS – održan prvi sastanak u Norveškoj

Mladi napuštaju europska ruralna područja zato jer ne mogu naći posao koji odgovara njihovim profesionalnim težnjama. Stoga je potrebno potaknuti inovacije u ruralnim područjima kako bi se razvile kreativne tvrtke temeljene na znanju ili kreativne djelatnosti, nudeći atraktivna radna mjesta za dobro obrazovane i kreativne mlade ljude.

Šest partnera iz Hrvatske, Finske, Italije, Norveške, Slovenije i Španjolske pokrenuli su P-IRIS - projekt "Politike za unapređenje ruralnih područja" profesionalizacijom mrežnih aktivnosti i korištenjem inovativnih alata. Partnerstvo vodi Sogn i Fjordane, Norveška županija. Projekt od 4,5 godina (siječanj 2017. - lipanj 2021.) odobren je u sklopu Interreg Europe programa financiranog od strane Europskog fonda za regionalni razvoj. Program Interreg Europe pomaže regionalnim i lokalnim vladama diljem Europe da razvijaju i daju bolju politiku.

Partneri su utvrdili da je suradnja u trostrukoj spirali ili četverostrukoj spirali (model inovacijske suradnje u kojem poslovni subjekti, istraživački akteri, javne vlasti i korisnici surađuju kako bi mogli proizvoditi inovacije) važne za poticanje inovacija u ruralnim područjima. Projekt P-IRIS ima za cilj povećati broj malih i srednjih poduzeća u inovativnim mrežama i broj inovacijskih projekata, uključujući istraživanje i razvoj.

Sastanak P-IRIS projekta održalo se od 25. do 26. travnja 2017. u Sogndalu i Forde (Norveška), u organizaciji županije Sogn or Fjordane. Pozvani su regionalni i nacionalni sudionici na predstavljanje norveških slučajeva na području inovacijskih sustava. Na događaju su sudjelovali sudionici iz različitih sektora: regionalne vlasti, sveučilišta i istraživačka institucija te akteri podrške poslovanju.

Županijski gradonačelnik Jenny Folling predstavio je glavna obilježja područja Sogn or Fjordane i njihovog "plana stvaranja bogatstva". Jon Gunnar Nesse sa Sveučilišta primijenjene znanosti Zapadne Norveške i Oyvind Heimset Larsen iz Istraživačkog instituta zapadne Norveške predstavili su svoje izvješće o strateškom vodstvu inovativnih mreža na slučajevima iz regije Sogn or Fjordane. Početni sastanak održan je na Fosshaugane Campusu u Sogndalu koji povezuje nogometni stadion, regionalno sveučilište, istraživački institut i Science Park za poduzetnike. Koncept koji se temelji na sportu, zdravstvu, medijima i umrežavanju prezentirao je Rolf Navarsete i Vidar Bondevik.

Partneri i dionici iz Hrvatske, Finske, Italije, Slovenije i Španjolske naučili su o Norveškom inovacijskom sustavu i umrežavanju. Posjetili su TechYard u Fordeu, u organizaciji Hellenes Group, smještenom na Oyranu u Fordeu. Tehnologija tvrtke s inovativnim konceptima, tehnologijama i rješenjima djeluju unutar TechYarda. Anders Haugen i Frode Steen predstavili su koncept dijeljenja opreme i " inventar kluba " koji je kreativan prostor za djecu unutar TechYarda. Sudionici su također upoznati s Norveškim sustavom inovacija u javnosti, učeći o programima regionalnog razvoja od strane Inovacije Norveške i SIVA-e. Grupa je upoznala Knut-Henning Hjellbakk iz Stryn Business
Gardensa koji je predstavio Stryn TechHub i njihovu ideju o lokalnom razvoju s visokim društvenim vrijednostima.

Projekt P-IRIS započet će mapiranjem situacije partnera u smislu izazova i mogućnosti unaprijeđenja suradnje u ruralnim inovacijskim sustavima i uspostavljanjem zajedničkog analitičkog pristupa. Partneri će razmjenjivati iskustvo u tematskim seminarima i studijskim posjetima. Prikupljena znanja pridonijet će pripremi regionalnih akcijskih planova za područje sustava ruralnih inovacija. U drugoj fazi projektni partneri će pratiti provedbu planova djelovanja i procijeniti poboljšanje tijekom završne konferencije. Partneri će usko surađivati s regionalnim dionicima koji će uključivati predstavnike različitih vrsta organizacija.

Više informacija o P-IRIS projektu https://www.interregeurope.eu/p-iris/