POSJET-MAROKANSKE-DELEGACIJE-GORSKOM-KOTARU

POSJET MAROKANSKE DELEGACIJE GORSKOM KOTARU

Dana 15. rujna 2023. godine zajedno s kolegama iz LAG-a Gorski kotar ugostili smo delegaciju iz Maroka. Uz predstavnike ministarstava poljoprivrede i gospodarstva pridružili su nam se i brojni drugi utjecajni pojedinci s regionalne i lokalne razine brdsko-planinskih područja Maroka.
Odlučili su posjetiti Hrvatsku, točnije Gorski kotar, kako bi prikupili dobre prakse razvoja poljoprivrede na lokalnoj razini. LAG Gorski kotar kao i Lokalna razvojna agencija PINS imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa OPG-ovima i poduzetnicima te obje institucije mogu pružiti brojne primjere dobre prakse.
Hrvoje Zatezalo predstavio je povijest i rad LAG-a dok je Natalija Mamula predstavila PINS. Nakon ručka i ugodnog neformalnog druženja posjetili smo Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije gdje su nas djelatnici proveli kroz pogon za proizvodnju sokova. Nakon toga otišli smo na OPG Borovnica vlasnice Nataše Kozlice koja nam je predstavila njihov rad te priredila degustaciju sokova, džemova i kolača. Na samom kraju dana posjetili smo OPG Zanoškar koji proizvodi jedan od najkvalitetnijih medova na svijetu – Medun. Također, preko natječaja LAG-a dobili su sredstva kojima trenutno preuređuju prostoriju koja će postati izložbeni prostor.
Naši gosti mogli su puno toga naučiti te se nadamo kako će sa sobom u Maroko ponijeti lijepa sjećanja i mnogo korisnih informacija. Čast nam je bilo ugostiti ih.