Za-veliki-broj-poduzetnika-kamatna-stopa-niža-od-2-%

Za veliki broj poduzetnika kamatna stopa niža od 2 %

Kako bi se poduzetnicima dodatno olakšao pristup svojim sredstvima kredita od 1.svibnja 2019. godine HBOR je postojećih 25 programa kreditiranja sažeo u 9 programa koji su objedinili sve pogodnosti.

Za poljoprivrednike, prerađivače i programere kamatna stopa već od 0,728 %
Poduzetnici koji se bave djelatnosti od posebnog interesa, poljoprivredom i ribarstvom, prerađivačkom industrijom ili računalnim programiranjem od sada svoje investicije mogu kreditirati uz kamatnu stopu od 1,5 % uz mogućnost dodatnog sniženja za 0,2 postotna boda za zapošljavanje mladih i do 0,572 postotna boda za inovativne poduzetnike (po InnovFin kriterijima) u konačnici kamatna stopa za ove poduzetnike može biti 0,728 %.
Po programu Priprema izvoza umjesto dosadašnjih 2% odnosno 3% kamatna stopa koja ovisi o kreditnom rangu poduzetnika i kolateralizaciji sada može biti 1,75%.
Snižena je kamatna stopa i za kreditiranje obrtnih sredstava i postojećih 4% na 3,5% za dugoročne i 2% za kratkoročne kredite, a javni sektor ovisno o području ulaganja, investicija može kreditirati po kamatnoj stopi od 1,75% ili 2% bez naknade za rezervaciju sredstava.
HBOR je pokrenuo proces izrade svoje petogodišnje strategije, kao dodatnu podršku, uspješno ostvarenje zacrtanih ciljeva za čije troškove osigurano bespovratnih sredstava iz EU i čiji završetak je plan do kraj godine.